Folosim module cookie pentru a oferi cea mai bună experiență de navigare pe site.
Politica de utilizare a cookie-urilor 

Top 5 Mituri despre ERP

{alt}

Exista o multime de mituri despre conceptul, infrastructura, implementarea si practicile ERP. Adesea oamenii nu sunt dispusi sa adopte un sistem ERP din cauza acestor credinte gresite. Va prezentam unele dintre cele mai obisnuite astfel de mituri despre ERP, in speranta demistificarii lor.

 

ERP este foarte scump

Exista sisteme ERP de toate "formele si marimile". Iar preturile variaza in concordanta. Dezvoltarea si implementarea unui sistem ERP necesita munca unor persoane bine calificate iar acest lucru costa, bineinteles.

Pe de alta parte, un sistem ERP eficient va creste productivitatea, va fluidiza procesele, va reduce erorile prin automatizarea proceselor monotone si repetitive, va imbunatati satisfactia clientilor prin rezolvarea mai rapida a problemelor, si asa mai departe.

 

ERP inseamna multa munca si proceduri

Implementarea cu succes a unui sistem ERP nu este o sarcina usoara. Perioada de tranzitie de la vechiul sistem sau de la procesarea "manuala" catre noul sistem este dificila - insasi notiunea de "schimbare/transformare" implica o dificultate inerenta. Dar, daca conducerea si echipa de implementare isi fac bine treaba, generand proceduri potrivite si asigurand corecta instruire a personalului, tranzitia poate fi lina. Odata ce oamenii incep sa se obisnuiasca cu noul sistem, ei vor intelege si beneficiile pe care le aduce sistemul. Prin automatizarea sarcinilor repetitive, monotone si migaloase, ERP face viata echipei mult mai usoara.

 

ERP-ul va duce la concedieri

Un alt mit foarte popular este acela ca implementarea unui sistem ERP va duce la concedieri si multi angajati isi vor pierde locurile de munca.

Implementarea corecta a unui sistem ERP va duce la automatizarea multor procese din organizatie. Cei care indeplineau aceste sarcini manual nu vor mai avea aceeasi fisa a postului. Cu toate acestea, sistemele ERP sunt create pentru a fi utilizate de oameni, iar, pe de alta parte, capacitatea de decizie si creativitatea omeneasca nu pot fi suplinite de catre un sistem decat intr-o masura limitata. ERP poate crea oportunitati de job-uri noi si atunci va fi necesara o reasezare a locurilor de munca. Aceleasi persoane ale caror sarcini au devenit redundante, cu instruirea potrivita, vor putea fi redistribuite in posturile nou create.

 

Un ERP poate fi potrivit pentru orice firma

Exista multe solutii ERP pe piata. Ele difera prin functiuni, dimensiune, pret, suport tehnic, capacitatea de adaptare si customizare, etc. Organizatiile sunt si ele diferite intre ele. Fiecare are caracteristicile si identitatea proprie. O anumita solutie ERP nu poate fi potrivita pentru orice firma. Selectarea si achizitia unui sistem ERP fara a analiza daca este potrivit pentru organizatie poate avea consecinte dintre cele mai nefavorabile.

 

Firma poate sa aiba succes si fara ERP

Firmele functionau si inainte de aparitia ERP. Deci, este nevoie de ERP pentru a avea succes? Daca o firma este mica si isi desfasoara activitatea intr-o nisa de piata si intr-o arie restransa, este posibil sa aiba succes. Dar aceste conditii sunt departe de a fi universale. In conditiile de competitivitate actuale si in era globalizarii de azi, managementul activitatilor unei firme este o sarcina foarte dificila. Daca mecanismele interne ale firmei si procedurile nu sunt sustinute de un ERP atunci vor fi cu greu stapanite si pot iesi cu usurinta de sub control.